Postnord inför nya regler för Kina-paket den 1 mars

Postnord inför nya regler för Kina-paket den 1 mars

Publicerat 2018-02-26

Allmänt


Det blir skärpta och omarbetade regler för paket som beställs direkt från Kina. Bland annat innebär det en administrativ avgift för alla försändelser.

En av vinterns stora snackisar har varit den lavinartade ökningen av direktimport från framför allt Kina. Resultatet är stora problem för levarantören Postnord, att hantera volymerna, samtidigt som Tullverket satt ned foten runt uteblivna momsintäkter.

Nya regler är dock på gång, och enligt SVT Nyheter införs uppdaterade bestämmelser redan från och med 1 mars i år. Praktiskt innebär det att Postnord tar ut moms för samtliga försändelser från Kina, vilket även betyder en administrativ avgift.

Avgiften hamnar på 75 kronor för försändelser med ett värde upp till 1 500 kronor. Är värdet högre än så blir avgiften enligt tidigare schablonnivån, 125 kronor inklusive moms. På varor med ett värde över 1 500 kronor ska även tull tas ut.

I samband med det uppdaterade regelverket räknar Postnord med att antalet paket drastiskt kommer minska. Enligt företaget har 97 procent av de så kallade Kina-försändelserna ett värde under 200 kronor, vilket tidigare inneburit att de seglat förbi kravet på moms. Nu blir läget ett annat, och många produkter därmed rejält mycket dyrare.

Postnord räknar också med att ett stort antal paket aldrig kommer hämtas ut, utan därför returneras till avsändaren. På grund av bland annat långa leveranstider ligger många försändelser redan i postgången, där beställaren på förhand inte varit medveten om det nya regelverket. Dessa kommer från och med den 1 mars hållas kvar i ett lager tills kunderna betalat alla avgifter.

Pssst ...
Just nu har vi rabatter eller erbjudanden som går ut idag. Skynda att fynda medan du fortfarande kan.
Visa rabatterna

20% rabatt på The Organic Pharmacy + Clarins
Giltig till 2019-12-15
Till erbjudandet