Nya regler för Kina-paket kan dröja

Nya regler för Kina-paket kan dröja

Publicerat 2018-02-08

Ekonomi


Den 1 mars var det tänkt att Postnord skulle presentera första steget mot hårdare regler kring paket från Kina. Detta ser nu ut att dröja, då det fortfarande finns många för frågetecken kring det nya systemet att reda ut.

Att köpa varor billigt från Kina blir allt mer populärt, då priserna ofta är betydligt lägre än i Sverige. Detta har resulterat i tusentals försändelser varje dag, och många av dessa momsbeskattas aldrig. Enligt Postnords egna uppgifter handlar det om så mycket som 150 000 paket varje dag som anländer till Arlanda. Vi har tidigare skrivit om att Postnord planerade att skärpa reglerna för dessa så kallade Kina-paket.

Första steget mot de nya reglerna var planerat att presenteras senast den 1 mars 2018, men Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman berättar nu för Breakit att detta kan komma att dröja ytterligare. Anledningen är att det fortfarande finns många frågetecken och juridiska oklarheter som de själva och Tullverket inte är överens om.

En oklarhet är bland andra vad som gäller för att Postnord ska kunna kräva moms från en person som köpt en vara från utlandet. Enligt lagstiftningen är det Tullverket som ansvarar för moms på varor från utlandet, men de kan utse en deklarant som kan sköta detta åt dem. Postnord har i dagsläget inte utsetts till deklarant, vilket gjort att det ännu är oklart vem som ska hantera pålagan.

En annan fråga uppe för diskussion är om Postnord måste behålla varan tills dess att momsen är betald, eller om detta kan göras i efterhand. Thomas Backteman berättar att det inte handlar om en enkel fråga och att de inte kommer kunna ta fram de tekniska lösningar som krävs till den 1 mars.

När det kommer till administrationsavgiften för Kina-paketen, kan Thomas Backteman i dagsläget inte svara på vad summan blir. Detta eftersom denna baseras på hur systemet utformas. Postnord tar redan idag ut en schablonavgift på 125 kronor för importdeklaration mot privatpersoner, men många försändelser från framför allt Kina har hittills kunnat passera utan påslag.

Pssst ...
Just nu har vi rabatter eller erbjudanden som går ut idag. Skynda att fynda medan du fortfarande kan.
Visa rabatterna

5% påskrabatt på hela sortimentet online med koden Gäller även redan nedsatta varor!
Giltig till 2019-04-22
Visa rabattkod
Visa villkor
Gäller även redan nedsatta varor!
10% rabatt vid köp för valfri summa hos Home by Sweden
Giltig till 2019-04-22
Visa rabattkod
15% rabatt vid köp över 699kr
Giltig till 2019-04-22
Visa rabattkod
20% rabatt vid köp över 999kr
Giltig till 2019-04-22
Visa rabattkod
Påskerbjudande hos BabyBjörn!
Giltig till 2019-04-22
Till erbjudandet
Vid köp av valfria produkter för minst 400 kr får du fri frakt samt en påskgul haklapp på köpet som gåva från oss (värde 119 kr). Koden ”YELLOWBIB19” läggs till automatiskt i kassan, max en per beställning. *Vi reserverar oss för slutförsäljning och förbehåller oss rätten att ändra färg på erbjudandeprodukten utan föregående avisering. Vi förbehåller oss även rätten att ta betalt för produkten som erhållits utan kostnad ifall resterande produkter från beställningen returneras.
Påskdeal 30% rabatt på utvalda produkter
Giltig till 2019-04-22
Till erbjudandet
Påskkampanjer hos Home By Sweden!
Giltig till 2019-04-22
Till erbjudandet
Just nu erbjuder Home By Sweden hela tre olika påskkampanjer: - 10% vid köp för valfri summa, använd koden: 10PÅSK - 15% vid köp över 699kr, använd koden: 15PÅSK - 20% vid köp över 999kr, använd koden: 20PÅSK