Därför firar vi Alla Hjärtans Dag

Därför firar vi Alla Hjärtans Dag

Publicerat 2018-02-03

Allmänt


Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år, och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin redan under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Firandet av helgonet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne Valentinus var, är oklart. Flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet är dokumenterade, även om nästan ingenting rent konkret är känt om dem. Enligt en sen medeltida helgonlegend, ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter – något som kom att inkorporeras i vissa moderna historier om Sankt Valentin.

Den kopplingen som vi är mest vana vid idag, den till romantik och kärlek, uppkom först under medeltiden och uppstod gissningsvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver. Även i Sverige har seden att på lek para ihop flickor och pojkar funnits, men av tradition varit förlagd till pingsten.

Den äldsta bevarade Valentinhälsningen är från 1477, då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade John Paston som hon kallade sin “worshipful and well beloved valentine”.

I Sverige har firandet av Sankt Valentin och alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, efter att det av kommersiella skäl lanserades och möjligen också utifrån amerikansk kulturell påverkan. Nordiska Kompaniet försökte importera seden till Sverige 1956 och 1957 anges Sveriges blomsterbransch ha försökt introducera "Valentines day”, men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. 1985 markerades denna dag offentligt som Alla hjärtans dag i våra kalendrar. Under 1990-talet tog dock firandet fart (kanske som en följd av uppmärksamheten i skolorna).

Enligt en rapport, som Svensk Handel publicerade 2017, och som är sammanställd av enkätsvar från omkring 1 000 tillfrågade svenskar i åldern 18–80 år under januari 2016, var det 48% som planerade att uppmärksamma alla hjärtans dag. Enligt 2012 års undersökning var blommor vanligast att ge som gåva (17%), tätt följt av att bjuda den man tyckte om på middag (16%). Det var mindre vanligt med kläder (2%) och böcker (1%) som alla hjärtans dag-gåva. Middag var den populäraste gåvan att få denna dag (36%), medan kläder (3%) och geléhjärtan (2%) var minst önskvärda i undersökningen.

Miljoner rosor
På alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige. Framförallt efterfrågas mörkröda rosor. Eftersom efterfrågan på rosor i världen är större än tillgången just denna dag, säljs det även många mörkröda tulpaner och nejlikor då.

I Japan och Sydkorea är det vanligt förekommande att flickor ger tycka-om-choklad och plikt-choklad till vänner och personer de tycker om. Detta i sin tur medför att pojkarna förväntas ge tillbaka något den 14 mars.
I Kroatien är det inte ovanligt att flickor och pojkar ger licitarhjärtan till personen de tycker om.

Även i en del arabiska länder, till exempel Tunisien, börjar man alltmer fira det som kallas "kärlekens dag".